Wednesday, April 27, 2011

Wow! Ikan apa tu?


Jom relekskan otak yang sedang semak dan
kusut dgn melihat gambar2 ikan yang jarang kita lihat. Aha...nak scuba diving? Hehe tak adanya...scuba kat blog ni je la....jom2...



Viperfish dari jarak dekat, lihat giginya yang panjang dan tajam,
eee...sungguh menakutkan




Ini rupa viperfish dari sisi, buruk je..




Ni, namanya Tigerfish
Lihat mulutnya yang ternganga tu, sapa berani makan la...




Tigerfish dari sisi dan jarak dekat,
Tengoklah giginya...



Snakehead Fish ( Ikan kepala ular?? )



Snakehead fish ini boleh hidup di daratan yang lembab dalam jangka masa yang lama,
merangkak dengan menggunakan badan dan siripnya...




Ha....lihatlah bentuk kepalanya yang semacm ular ni..



Piranha dari jarak yang dekat



Tengok tu...giginya yang tersusun tajam




Ikan Piranha, ikan yang terkenal dgn keganasannya dan berbahaya buat semua,
cuba lihat giginya tu...ish3 tajamnya



Gulper Eel ( Belut Gulper )
Cuba lihat, mulutnya lebih besar dari badannya, boleh panjang hingga 6 kaki




Gulper Eel dari jarak dekat




Moray Eel ( belut Moray )




Belut Moray ini boleh panjang sehingga 13 kaki




Green Mooray ( warna kuning, cmne lak blh nm hijau ya..)
Macam buta je matanya...




Fangtooth Fish ( ikan bertaring)




Eeee...semcm jek rupa ikan ni ek, sama dgn spesis di atas




Dragonfish




Termasuk di dalam golongan ikan2 yang menakutkan, dragonfish




Conger Eel ( Belut Conger)




Tengah bersantai di atas batu...




Anglerfish, perut di dlm mulutnya




Lihat dari sisi rupa Anglerfish ini....




Tidak ada ikan yang seseram ikan ini, ia berkeliaran di laut dalam. Ikan ini dinamakan Anglerfish (ikan pemancing) kerana cara ia menangkap mangsa yang unik dgn menggunakan bahagian badannya yang menonjol keluar dari kepalanya yang mirip kail pancing. Yang peliknya ia mampu mengeluarkan cahaya.

Subhanallah!! Maha Suci Allah yang mencipta makhluk di atas muka bumi ini dengan pelbagai bentuk dan rupa yang kadangkala tak pernah terlintas di fikiran kita jika kita tidak melihatnya sendiri. Lihat sahajalah ikan2 tadi...rupapun menakutkan, nak makan pun kena fikir sepuluh kali...silap2 'mun' dulu hehe....

Semoga apa yang dipaparkan di entry pagi ini, menarik minat pengunjung2 blog ini. Silap haribulan terus pergi ke Tioman Island nak scuba diving hehe....kalau jumpa spesis ikan ni berhati2 lah ya.

4 comments:

dean said...

yang last tuh da nma pon ikan laut dalam.mstilah suasana gelap..

kne de cahaya..

kalo x..xnmpk lah..

silap arybulan langgar baru karang,

hehe

Al-Wardah said...

iye le...kreatif pnya idea

dyana said...

tkut tol tgk gigi.haha

Al-Wardah said...

memgpn...tajamnya semcm hehe