Sunday, May 1, 2011

Gergasi? Ada ke gergasi sebenarnya atau hanya dongengan semata2?


Hehehe...sebenarnya nak beritahu manusia yang paling tinggi kat dunia ni..
Hari ni ada keluar 'paper'...
Jom kita berkenalan dgnnya..
Sapa2 yg seusia dgnnya bolehlah ukur eh, sapa lbh tggi..

Kalau dah pernah tengok diam2 jgn kepoh, k. Bagi yg jarang2 baca surat kabo meh pakkat kelih..





Wah! Tingginya dia.........Lara Sultan Kosen, menghadapi masalah kesihatan dan sukar mencari pasangan hidup.

( The 2010 edition of Guinness Book of World Records lists Sultan Kosen (born 10 December 1982) as the tallest living man as well as having the largest hands (11.22 inches) (28.5 centimeters) and largest feet (14.4 inches) (36.5 centimeters) when last measured on 8 February 2011.

On 8 February 2011 Sultan Kosen was measured in Ankara, Turkey at 8 feet 3 inches (251.4 cm). Source Guinness World Records. " Saya berbangga dan gembira kerana dapat mencatat nama dalam Guinness Books of World Records kerana ia adalah antara impian saya," katanya.

Sultan Kosen was unable to complete his schooling because of his extreme height, but works occasionally as a farmer to support his family. Sultan Kosen has three brothers and a sister, who are all normal-sized, but his rate of growth surged from the age of 10 because of a tumour which caused too much growth hormone to be released from his pituitary gland. The tumour was successfully removed in surgery and he was thought to have stopped growing last year (2008). He uses walking sticks and tires quickly if he is standing. Another pretender to the tallest title, Ukrainian Leonid Stadnyk, who claims to be 10.5 centimetres taller than Sultan Kosen, fails to qualify for the record because he refused to be measured by Guinness World Records officials. Guinness editor-in-chief Craig Glenday travelled to Turkey to personally validate Sultan Kosen's height under strict guidelines, measuring him three times in one day because bodies expand and shrink throughout the day. ) - translate sendiri...

Menurut sumber berita, beliau mengalami perubahan yang agak luar biasa pada usia 10 tahun. Dilahirkan di Mardin, Turki pada 10 Disember 1982. Kini berusia 26 tahun.

" Sehingga hari ini, saya berdepan dengan kehidupan yang sukar. Namun saya gembira. Bermula hari ini, hidup saya semakin mudah untuk saya. " ini adalah petikan kata2 beliau.



bandingkan...

tak payah susah2 kan?

fuhh...bestnya belunjur....

Camne nak keluar ni...


kasutpun kena tempah..


berbangga jadi warganegara Turki


silap2 kereta tupun dia boleh angkat hehe


tak lepas


alahai...cinoneknya dak kecik tu..


ni pun tak lepas...sakit leher camni


berada di dalam lautan manusia


Tengok la dianya kasut...beso semcm je


Tapak tangannya


Ish3...kaki dia

Dah banyak la gambar2 dia...cukup la untuk tatapan semua...

Akhir kata, setiap apa yang dijadikan Allah SWT cukup sempurna, tidak ada yang tidak sempurna. Cuma kadang2 kita tidak tahu bagaimana hendak mensyukuri nikmat kurniaan Allah SWT.


5 comments:

dean said...

ouh..gergasi nih..da tw dah..

kn dlu da kecoh

Cik Dodol said...

woah. sangat tinggi. ;)

Al-Wardah said...

dean: kn dah ckp dah th jgn kepoh hehe

cik dodol: tol2 tggi sngguh..

Aeekawa said...

tinggi benor :D

KurekureKecik said...

tinggi nye~